אחרי שלושה ניצחונות רצופים בפריימריז שהגיעו לשיאם המוחץ והחד-משמעי בנבאדה, אפשר לקבוע שהמרוץ הדמוקרטי לנשיאות התעצב לכדי קרב ברור - ברני סנדרס נגד כל השאר. נבאדה הפכה למפגן עוצמה של הסנאטור מוורמונט, שהותיר את יריביו הרחק מאחור ואובדי עצות, בעודו שועט לעבר הקרב האמיתי ב"יום שלישי הגדול" של 3 במארס.
זהו אמנם הניצחון השלישי של סנדרס בתוך שלושה שבועות, אך נבאדה היא הניצחון המתוק מכולם. הקרב הצמוד עם ראש העיר לשעבר פיט בוטג'ג' באיווה גזל מסנדרס תמונת ניצחון. ניו המפשייר הביאה ניצחון ודאי אך דחוק, וגם זה נזקף להיותו כמעט בן בית במדינה, כסנאטור מהמדינה השכנה. נבאדה היא כבר סיפור אחר, ועולות ממנה שתי מסקנות: סנדרס נהנה מקואליציה רחבה יותר מכפי שנוטים לייחס לו, והוא מסוגל להביא יותר מצביעים מכפי שהעריכו עד כה.
המועמדות לנשיאות: המרוץ הדמוקרטי
מספר צירים כולל: 3,979
* שקלול לאחר ההצבעות באיווה ובניו המפשייר, טרם הוכרזו הצירים בנבאדההמסקנה הראשונה מבין השתיים עמדה הלילה למבחן ראשון מסוגו, מפני שבאיווה וניו המפשייר כ-90% מהמצביעים הם לבנים. נבאדה, לעומתן, משקפת יותר את הדמוגרפיה של ארה"ב, ובעיקר את זו של המפלגה הדמוקרטית, שמאז פרנקלין רוזוולט נחשבת ל"קואליציה של מיעוטים". לפי נתונים ראשוניים ומדגמים, סנדרס גרף כמעט חצי קולות הלטיניים, וקיבל כ-30% מקולות השחורים במדינה. למרות זאת, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן עקף אותו במספר קולות השחורים.
- דלגהפריימריז הדמוקרטיים - יומן מסע מיוחד ■ שליחות קטלנית: הדמוקרטי שהכריז מלחמה על המכונות ■ ג'ו ביידן מכוון נמוך ופיט בוטג'ג' שומר על המומנטום ■ בזמן שהדמוקרטים מקוששים קולות, טראמפ לא מפספס הזדמנות לגנוב את תשומת הלב ■ אחרי שנים שלא ספרו אותו, סנדרס קיבל תעודת כשרות ■ המתמודדים הדמוקרטים נאבקים על כל קול. בלומברג מעדיף להשתמש בכסף ■ העימות הדמוקרטי הפך למלחמת כל בכל - ובעיקר נגד בלומברג
"יצרנו קואליציה רב-דורית ורב-גזעית", קבע הסנאטור בנאום הניצחון שנשא הלילה (ראשון) בסן אנטוניו בטקסס, כשהוא מתהדר גם בתמיכה גבוהה מצד חברי איגודים, חרף סכסוך שהיה לו עם הארגון הגדול בנבאדה. "אבי הגיע לכאן מפולין בלי כסף, לא דיבר אנגלית והיה חסר השכלה, אז אני מבין את חוויית ההגירה. ביחד נשים קץ לדמוניזציה של מהגרים ללא אשרות, ונבטל את כל ההוראות הגזעניות של טראמפ".
- דלגעוד כתבות בנושא
נאומו נועד לפנות אמנם רק לקהל הדמוקרטי בפריימריז, אך סנדרס נשמע כמי שכבר ערוך למרוץ נגד הנשיא דונלד טראמפ. ואכן, המסקנה השנייה מניצחונו בנבאדה היא חשובה לא פחות. במערכת בחירות, שבה השיקול המרכזי של המצביעים הוא מי יכול לנצח את טראמפ, הסנאטור בן ה-78 הוא היחיד במרוץ שנהנה כעת מהילה של מנצח. נאומו בטקסס העביר מסר לדמוקרטים ב-47 המדינות שטרם הצביעו, בו התעלם במופגן מיריביו הדמוקרטים ושיגר את ביקורתו לעבר אדם אחד. הוא הלם בטראמפ שוב ושוב, בניסיון להעביר את המסר לצופים בבית, שהוא האיש הנכון להילחם בנשיא שבבית הלבן.
בכל זאת, חשוב לזכור שהמרוץ רק התחיל. הניצחון בנבאדה - כמו איווה וניו המפשייר לפניה, ודרום קרוליינה בשבוע הבא – הם הישגים סמליים יותר מכפי שהם אלקטורליים. ארבעתן מעניקות ביחד רק כ-4% מהצירים הדרושים לניצחון בפריימריז. זה יהיה חשוב בהמשך, אין ספק, אך בינתיים תרומתן האמיתית היא הסיקור התקשורתי, הנרטיב שהן מייצרות והמומנטום שמגיע בעקבותיו. את זה קיבל הלילה סנדרס.
עבור הסנאטור, נראה כי נבאדה הפכה למקפצה המושלמת לקרב שיתקיים בעוד תשעה ימים. ב"יום שלישי הגדול" יצביעו 14 מדינות במקביל, בהן קליפורניה וטקסס הגדולות. קודם לכן הוא יתמודד בדרום קרוליינה, שם סקרים מנבאים לו מקום שני אחרי ביידן. בחירתו לעזוב את נבאדה ולדלג ישר לטקסס כדי לשאת נאום ניצחון מבהירה לאן מועדות פניו. "יום שלישי הגדול" הוא כבר המנה העיקרית של המרוץ, ובמהלכו יעמדו לבחירה כשליש מסך הצירים בכל ארה"ב. טקסס, לשם המחשה, מציעה 228 צירים, בעוד נבאדה מציעה 36.
המפסידות הגדולות
כששדה המתמודדים גדוש ממילא, ורק צפוי להתרחב עם כניסת ראש העיר ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג למרוץ ב-3 במארס, נראה כי סנדרס נהנה ממומנטום בדרך ל"יום שלישי הגדול". עם כ-30% תמיכה בסקרים, כל ניצחון עוזר לו לטפס, וסביר להניח שכך יקרה אחרי נבאדה. גם אם לא יטפס ורק ישמור על יציבות, הוא יוכל לשמור על מעמדו המנצח, כל עוד קולות השמאל-מרכז יתפצלו בין ביידן, בוטג'ג', הסנאטוריות ממסצ'וסטס אליזבת וורן והסנאטורית ממינסוטה איימי קלובשר ובקרוב, כאמור, גם בלומברג.
- דלגקשה להמעיט בחשיבותו של "יום שלישי הגדול". גם אם סנדרס לא יזכה לרוב מוחלט הדרוש לניצחון, הוא כרגע בדרכו לזכות במספיק צירים כדי לסכל רוב מוחלט מכל מתמודד או מתמודדת אחרים. אחרי שלוש מדינות, אין ספק שכל יריביו ערים למשמעות פיצול הקולות, אך לפי שעה, אף אחד מהם לא הולך לשום מקום.
- דלגביידן חגג בנאומו את המקום השני, כאילו מדובר בניצחון גורף. המתמודד שכבר הוספד זכה בנבאדה בחיזוק חשוב עבורו לקראת ההצבעה בדרום קרוליינה. מאז המפלות באיווה וניו המפשייר הוא מזכיר את דרום קרוליינה בכל נאום. שם הוא מקווה שתמיכת הקהילה השחורה, שמהווה את רוב המצביעים הדמוקרטים, תהפוך אותו למתמודד מוביל לקראת "יום שלישי הגדול".
גם בוטג'ג' לא פרש, אלא להיפך. ראש העיר הצעיר, שנוהג למתוח ביקורת בצורה מרומזת ומלאת ניואנסים, נשמע הלילה נחרץ מאי פעם. הוא ניצל את הבמה בלאס וגאס כדי להפציר בבוחרים "לא למהר להכתיר את סנדרס". מבלי שפנה ישירות ליריביו, הוא הקדיש את עיקר נאומו לסנאטור ומיצב עצמו כ"אנטי-סנדרס". "הסנאטור מאמין במהפכה אידיאולוגית וחסרת גמישות שמשאירה בחוץ את רוב הדמוקרטים, ובטח את רוב האמריקאים", טען.
ואולם נאומו התקיף של בוטג'ג' לא טשטש את העובדה שהוא כשל בדיוק במקום שבו סנדרס הצליח. גם הוא הגיע לנבאדה כשהוא חייב להוכיח את יכולתו לגייס תמיכה בקרב שחורים ולטינים. הישגיו עד כה במרוץ היו מרשימים – מקום ראשון בתיקו באיווה ומקום שני מכובד בניו המפשייר – אך הוא התקשה לגייס תמיכה משחורים. בנבאדה הוא קיווה להוכיח שביכולתו ליצור קואליציה רחבה. לפי שעה, אין לו.
בגזרת המפסידים הגדולים בולטות שתי מתמודדות: קלובשר זכתה לסיקור חיובי אחרי שהפתיעה במקום השלישי בניו המפשייר, אך בנבאדה היא בקושי גירדה אחוזים בודדים. זה לא מנע ממנה לשאת נאום חגיגי ליד ביתה במינסוטה, שם היא ממשיכה להציג עצמה כמועמדת אידיאלית למצביעי שמאל-מרכז. אחרי נבאדה, הטיעון הזה לא צפוי להחזיק מים לאורך זמן, אך גם היא בינתיים נשארת במרוץ.
עבור וורן, נבאדה היתה מכה שקשה להעריך כיצד תוכל להתאושש ממנה. אחרי מקום שלישי באיווה ורביעי בניו המפשייר, וורן תלתה תקוות גדולות במדינה. הופעתה המרשימה בעימות הדמוקרטי האחרון, שבו כופפה את בלומברג, הפיחה רוח חיים בקמפיין שלה. אך זה כבר היה מאוחר מדי, כשרוב הבוחרים בנבאדה כבר שלחו טופס הצבעה מוקדמת לפני העימות. ואולם בנאומה הלילה הבהירה כי גם היא לא תפרוש, ובמקום זאת התפארה בכך שרבע מיליון איש תרמו לה מאז הופעתה בעימות.
ואז ישנם שני המיליארדרים. בלומברג אמנם יצא חבול מנבאדה, שבה יצא מובך מהעימות הראשון, אך התוצאה הסופית דווקא הולמת את האסטרטגיה הכללית שלו. תוכניתו המקורית היתה להיכנס למרוץ ב"יום שלישי הגדול" בשאיפה להציג עצמו כמועמד חלופי לסנדרס, ונראה כי מבחינתו אין שינוי. לעומתו, המיליארדר טום סטייר, שכן התמודד בנבאדה, רשם מפלה גדולה במיוחד. הוא השקיע את כל האנרגיה והכסף שלו במדינה. עם עשרה מיליון דולר על תשדירים בלבד, נראה כי מדובר ביותר מאלף דולר על כל קול.
כשכל המועמדים נערכים מזהים בסנדרס היריב המרכזי, נראה כי גם הסנאטור מודע לכך היטב. עוד לפני פרסום תוצאות ההצבעה בנבאדה, הוא שיגר ציוץ שמבהיר היכן עומד המרוץ מבחינתו: "יש לי חדשות לממסד הרפובליקאי. יש לי חדשות לממסד הדמוקרטי. הם לא יעצרו אותנו". מעכשיו, זה ברני סנדרס נגד כל המפלגה הדמוקרטית.
2020-02-23 07:08:32Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiQmh0dHBzOi8vd3d3LmhhYXJldHouY28uaWwvbmV3cy93b3JsZC9hbWVyaWNhL3VzLWVsZWN0aW9uLzEuODU2NTM1ONIBRmh0dHBzOi8vd3d3LmhhYXJldHouY28uaWwvYW1wL25ld3Mvd29ybGQvYW1lcmljYS91cy1lbGVjdGlvbi8xLjg1NjUzNTg?oc=5
קרא עוד >>>>
Bagikan Berita Ini
0 Response to "נבאדה שרטטה גבול ברור בפריימריז הדמוקרטיים: זה ברני סנדרס נגד כל השאר - הארץ"
Post a Comment